Archief | Nieuws

Mooie afsluiting project Slimme Handen

Maandagavond 29 juni was de afsluiting van het project Slimme handen. Dit project is opgezet voor leerlingen van groep 8 van de basisschool die vooral praktisch zijn ingesteld. De leerlingen maakten kennis met diverse bedrijven in de regio en de praktijkvakken van het vmbo. Dankzij de gelden van Sterk Techniek konden de leerlingen van de 26 verschillende basisscholen iedere keer thuis worden opgehaald. Het project had als doel om de leerlingen trots te laten zijn op wat zij kunnen bereiken met hun handen.

Eigenlijk had Slimme handen afgesloten moeten worden met een presentatiemiddag bij Hof van Eckbergen, één van de deelnemende bedrijven. Leerlingen zouden hier de gehele catering op zich nemen en zorgen voor een gezellige middag voor hun ouders, leerkrachten en vertegenwoordigers van de bedrijven (naast Hof van Eckbergen waren dit Truck en Trailer uit Lochem, het Andriessenhuis in Borculo en Eijgenhuijssen uit Ruurlo.)  Door de coronamaatregelen was deze opzet helaas niet mogelijk.

MS Teams
Er werd een alternatief gevonden in beeldbellen met elkaar. Voor sommige leerlingen en hun ouders was het de eerste keer dat zij werkten met MS Teams. Na de herkenbare ruis op de lijn en een leerling die nog even nagebeld moest worden was daar het welkom van de ‘coach’. Dit is een leerkracht van het Staring College die de leerlingen iedere bijeenkomst van huis heeft opgehaald en heeft begeleid tijdens de bedrijfsbezoeken en lessen.

Ervaringen in beelden
In een fotofilmpje liet de coach zien wat de leerlingen allemaal meegemaakt en bereikt hebben. Van een kennismakingsopdracht waarbij er o.a. werd gekeken hoeveel leerlingen er in een auto passen (wow! Toen kon dat nog in het vóór-corona-tijdperk) tot een printer repareren bij Eijgenhuijssen. Wanneer de les  ‘horeca, bakkerij en recreatie’ in beeld komt, hoor je een moeder tegen haar zoon fluisteren ‘Ohja, dat vond jij zo leuk hè?!’. Je ziet bij Truck en trailer de leerlingen een order aannemen en onder vrachtwagens liggen. En bij het Andriessenhuis werden koekjes gebakken voor de bewoners.

Enthousiasme
In de nabespreking vertelt een moeder dat haar zoon altijd heel enthousiast thuis kwam van Slimme handen en ze het mooi vindt om dit nu ook in beelden terug te zien. Veel jongens geven aan dat ze het lassen het állerleukst vonden. Sommigen willen hier later hun werk van gaan maken. Een ander geeft aan dat hij dat juist bij het Andriessenhuis had in Borculo. ‘Ik wil later wel de zorg in! Ik vond het zo leuk dat de mensen zo blij werden van ons.’
De kinderen vertellen elkaar en hun ouders waar ze volgend jaar naar school gaan: de groep verspreidt zich over Maxx in Neede, het Zone College en het Staring College.Na het filmpje van de directeur van het Staring verschijnen bij de deelnemers de certificaten trots in beeld. De leerlingen hebben thuis een bewijs van deelname ontvangen met het volgende gedicht (van Lentezoet).

Handen
Laat je niet foppen door de cito’s
De nadruk op een hoog niveau
Niet ontmoedigen door status
Een groot kantoor of duur bureau
Want het zijn handen die creëren
Die iets bouwen, repareren
Die hulp bieden aan een bed
Die toveren met klein budget
Onze ideeën tastbaar maken
En ons in de kern raken
Laat je niet foppen
Kies voor dat wat in jou het vuur doet branden
Als de toekomst maakbaar is,
Bouw hem met jouw
SLIMME HANDEN!

website is gerealiseerd door CollegeWapps