Herenlaan 2023 Uitsnede2

Afscheid van locatie Herenlaan

In december verhuist het Staring College naar een nieuw schoolgebouw op De Wildbaan in Borculo. Na bijna 70 jaar onderwijs aan de Herenlaan nemen we afscheid van dit gebouw. Op zaterdag 28 oktober a.s. kunnen belangstellenden van 10.00 tot 13.00 uur voor de laatste keer een bezoek brengen aan de locatie vol onderwijshistorie.

Afscheid van locatie Herenlaan

Geplaatst op: 02-10-2023

Lidwien Baak-Boekelder werkt sinds 1982 op de school aan de Herenlaan.
“Ik ben hier begonnen op de school voor Techniek en Ambacht, oftewel de Technische school. Er zaten toen 600 leerlingen, voornamelijk jongens, ongeveer tien meisjes” vertelt ze.

De herkomst van de leerlingen was heel divers. Uit alle hoeken van Nederland kwamen leerlingen die een ambacht wilden leren. Ook leerlingen die op het naastgelegen internaat Leo Stichting woonden, kregen les op de Herenlaan. Hier leerde je een vak. In de beginjaren was er ook een opleiding voor schoenmaker.
Lidwien: “Er waren veel praktijkvakken zoals schilderen, timmeren, metselen, metaaltechniek, lassen en consumptieve techniek, in de volksmond ook koken en bakken genoemd. Veel lessen werden nog gegeven door fraters die in het fratershuis op het terrein van de Leo Stichting woonden.”

Een grote verandering op de Herenlaan vond plaats bij de fusie tot Scholengemeenschap Borculo. In de school kwamen veel meer meisjes, mede door de sluiting van de huishoudschool in Borculo. De school werd  uitgebreid met de afdeling Verzorging.
Lidwien: “In 41 jaar heb ik het onderwijs zien veranderen. Bouwpraktische vakken verdwenen, dat is jammer, zeker gezien de huidige arbeidsmarkt waar een grote vraag is naar deze praktisch geschoolde leerlingen. Maar er kwamen ook nieuwe vakken bij, die passen bij deze tijd.”

Heb jij les gehad of gewerkt op de school aan de Herenlaan?
Kom dan langs op zaterdag 28 oktober tussen 10.00 en 13.00 uur. Welkom!

 

Herenlaan 2023 Uitsnede2

Ga terug