Somerset 1

Herdenking bij oorlogsmonument Somserset

Stilstaan bij het verleden.
Op maandag 3 april vond de jaarlijkse overdracht van het oorlogsmonument Somerset in Lochem plaats. Sinds 1988 verzorgen eersteklassers van onze school het monument; die taak ligt dit jaar bij klas L1VA.

Herdenking bij oorlogsmonument Somserset

Geplaatst op: 03-04-2023

In het bijzijn van de burgemeester Van ’t Erve en andere betrokkenen was bij het monument een korte plechtigheid. Leerlingen uit L2GA-AB legden krans en droegen symbolisch het monument over aan leerlingen van L1VA. Er werden gedichten voorgelezen en Milo Borst blies de Last Post op zijn trompet.
Na een minuut stilte werd het Wilhelmus gezonden  en de Nederlandse en de Britse vlag gehesen. Vervolgens bracht de groep  een kort bezoek aan een voormalige schuilkelder.
In de synagoge aan de iWesterwal n ging het programma verder. Er was muziek, Lisa Wolters en Liselotte van de Zandt droegen gedichten voor.  Frits Gies las een persoonlijke gedicht voor. Zijn onderduikhuis uit Almen staat sinds een tijdje in het Arnhemse Openluchtmuseum.
Na deze bijeenkomst gingen de leerlingen naar het Bevrijdingsmuseum Lochem dat nog in opbouw is. Berry Swarthoff vertelde daar aan de hand van foto's en voorwerpen over de bevrijding van Lochem.

Jet monument aan de Somerset herinnert aan de elf Britse militairen die bij de bevrijding van Lochem omkwamen. Ze waren onderdeel van de 43e Wessex Division’. Deze divisie was verantwoordelijk voor de bevrijding van Lochem en voerde daarvoor op 1 april 1945 in de Langense (of Lage) Enk een felle strijd tegen Duitse troepen. Ter nagedachtenis aan de elf omgekomen Britten is in 1988 het monument aan de Somerset opgericht.


Overige afbeeldingen

Somerset 2
Somerset 3
Somerset 1

Ga terug