Almaazin Woest Lochem

Theatervoorstelling over vluchtelingen

De leerlingen uit 3 mavo en 5 vwo bezochten op 16 november een actuele voorstelling in Schouwburg Lochem.

Theatervoorstelling over vluchtelingen

Geplaatst op: 01-12-2023

Vluchtelingen, mensen zoals jij en ik.
Op 16 november bezochten 3 mavo en 5 vwo vanuit het vak CKV de voorstelling Alnaazin ('De ontheemden') van theatergroep Woest Oost, in Schouwburg Lochem 

Deze actuele voorstelling draait om de soms bizarre en zeer moeilijke ervaringen van vluchtelingen. De acteurs zijn voor een deel zelf vluchtelingen, en alle acteurs zijn jongeren/ jong volwassenen. Interessante teksten en theatrale oplossingen, Koerdische muziek en heftige lotgevallen van de hoofdpersonages brachten ons op het puntje van de stoel; na de voorstelling was er een kort gesprek tussen de acteurs en de zaal. In de 3-mavo klassen is gewerkt aan een poster naar aanleiding van de voorstelling, de 5-vwo lesgroep die toewerkt naar een podiumproductie op de ckv-avond van 27 juni deed veel inspiratie op! 
 Hieronder enkele korte impressies van leerlingen.

Marjolein uit 5 vwo:
De voorstelling, waarin realistisch acteerwerk werd gecombineerd met zowel drama als humor, vond ik niet alleen interessant maar ook leerzaam. Het actuele karakter ervan maakte de impact des te sterker, aangezien deze situaties zich daadwerkelijk kunnen voordoen bij vluchtelingen in het echte leven. Een opmerkelijk aspect vond ik dat de twee hoofdpersonen telkens door andere acteurs werden vertolkt, wat me het gevoel gaf dat deze ervaring voor veel verschillende mensen herkenbaar kan zijn. Ondanks het eenvoudige decor, waarbij een schilderij op de achtergrond werd geschilderd, werd mijn aandacht vooral gericht op de acteurs zelf.

Jens:
Het doek gaat op, en vanaf het eerste moment word ik meegezogen in een wereld van ontheemding en ontbering. Alnaazin is meer dan een voorstelling; het is een rauwe spiegel die de soms bizarre en uiterst moeilijke ervaringen van vluchtelingen reflecteert. Wat deze voorstelling zo bijzonder maakt, is het feit dat een deel van de acteurs zelf vluchtelingen zijn. Hun persoonlijke verhalen worden op een indringende manier vertolkt, waardoor de voorstelling een onmiskenbaar authentiek karakter krijgt. 

Almaazin Woest Lochem

Ga terug