Atheneum

Atheneum

Voorbereidend wetenschappelijk onderwijs
Het atheneum bereidt je in zes jaar voor op een studie aan de universiteit. Wil je extra uitdaging? Dan is het gymnasium misschien iets voor jou! Hier krijg je de extra vakken Grieks en Latijn.  

Dakpanklas

Ga je naar het atheneum op het Staring College? Dan kom je in leerjaar 1 en 2 in  deze dakpanklas:

  • Havo en atheneum

Vwo+

Als je een vwo-advies hebt (atheneum of gymnasium) dan kun je op het Staring College ook kiezen voor vwo+. Dit is een combinatieklas atheneum en gymnasium.
De gymnasiumleerlingen volgen Grieks en Latijn. De atheneumleerlingen volgen projecten voor academische vaardigheden.

Locaties

  • Lochem: Alle leerjaren van het atheneum
  • Beukenlaan in Borculo: Leerjaar 1 en 2 van het atheneum. Daarna ga je voor leerjaar 3 tot en met 6 naar Lochem

Vakken en profielen

Op het atheneum krijg je de vakken Nederlands, Engels, Frans, wiskunde, biologie, aardrijkskunde, geschiedenis, beeldende vorming, muziek, drama, techniek en lichamelijke opvoeding. In plaats van Engels kun je ook kiezen voor Cambridge Engels. Tijdens deze lessen spreken we niet alleen Engels, maar ga je ook aan de slag met complexere teksten en het uitbreiden van je woordenschat. Je doet hier ook een speciaal examen in en kunt dan een Cambridge-certificaat behalen. Met dit diploma kun je na het atheneum naar internationale Engelstalige vervolgstudies.
Heb je voor vwo+ gekozen? Dan krijg je in leerjaar 1 en 2 ook projecten zoals programmeren, filosofe, drama en wetenschapsoriëntatie.


In leerjaar 2 en 3 wordt het vakkenpakket uitgebreid met Duits, economie, natuur- en scheikunde. Aan het einde van leerjaar 3 kies je het profiel waarin je eindexamen gaat doen. Naast de verplichte vakken kies je vakken die bij jouw profiel passen. De profielen waaruit je kunt kiezen zijn:

  • Cultuur & Maatschappij (C&M)
  • Economie & Maatschappij (E&M)
  • Natuur & Gezondheid (N&G)
  • Natuur & Techniek (N&T)

In leerjaar 5 begin je met je profielwerkstuk. Je kiest zelf een onderwerp waarin je je gaat verdiepen. Dit onderwerp sluit aan bij jouw profiel. In leerjaar 6 rond je dit af en doe je eindexamen.

Aanmelden

Wordt het Staring College jouw nieuwe school?

Meld je aan!

Open Huis

Ontdekken of het Staring College iets voor jou is? Leer onze school kennen en kom naar de open dag! Deze dag is speciaal voor leerlingen uit groep 7 en 8, hun ouders/verzorgers en andere geïnteresseerden. Ontdek het gebouw en vraag alles wat je nog wil weten over het Staring College aan onze docenten en leerlingen.

Meer over het open huis

Diploma, en dan?

Met een atheneumdiploma kun je naar het hbo of het wetenschappelijk onderwijs (wo) op een universiteit.

Keuzebegeleiding

Je profiel kiezen doe je niet alleen. In leerjaar 3 begint het keuzeproces met een informatieavond voor jou en je ouders/verzorgers. Samen met je coach en decaan kies je aan het einde van dit jaar het profiel dat het beste bij je past. In leerjaar 6 schrijf je jezelf in voor een vervolgopleiding. De decaan helpt je hierbij.